BF/info

5

Home
1
2
3
4
5
6

ÅRHUS PROFILER

vennelyst.jpg

VENNELYST

Vennelyst
  Den særprægede pavillon
  Den særprægede pavillon fra 1897 i Vennelyst. Fotoet er fra 1907. Året efter brænder pavillonen.
(Århus Bymuseum)
Vennelyst er tidens hotteste sted i midten af 1800-tallet. Århusianerne nyder det store udbud af underholdning, der varierer fra dyrskue, cirkus og ballonopstigninger til grundlovsfester, fyrværkeri og sport.

Der spadseres i det smukke parkanlæg om dagen og danses om aftenen. Desuden er det her, ungdommen til garnisonsmusikkanternes spil flirter i kulørte lampers skær.

Stemningen bliver ofte løssluppen. Det mærker bryderen Bech-Olsen, da han taber en kamp. Det er for meget for publikum, der løber efter Bech-Olsen, som med sten flyvende om ørerne, flygter ad Samsøgade. Vennelyst overlever flere brande. Men stigende konkurrence fra skovenes forlystelsessteder i begyndelsen af 1900-tallet betyder færre besøgende.



rmer.jpg

Ole Rømer blev født i 1644. Han studerede på Københavns Universitet. Han var videnskabsmand inden for mange grene, men især astronomien. I sin studietid var han i huset og arbejdede under danskeren Rasmus Bartholin.

I 1672 rejste Ole Rømer til Frankrig for at arbejde sammen med den franske astronom Picard. I Paris studerede han i et observetorium. Her opdagede han lysets bevægelse og bestemte for første gang lysets hastighed - eller "lysets tøven", som han kaldte det. Under sit ophold i Paris var han lærer for kronprinsen af Frankrig og lavede projektet for vandtilførslen til Versailles' fontæner.

Efter at have været i Paris indtil 1681 tog Ole Rømer tilbage til København, hvor han blev tilbudt arbejde som professor ved Københavns Universitet. Dette accepterede han gladeligt, og han blev samtidig direktør for observatoriet på Rundetårn. Desuden indrettede han observatorier i Vridsløsemagle (Pilenborg) og St. Kannikestræde i København. I disse tre observatorier opfandt Rømer bl. a.
Meridiankredsen og Ækvatorialen. Rømer fik adskillige jobs, bl a. som assesor i Højesteret og politi- og borgmester i København. Han fik også gennemført et nyt mål- og vægtsystem, udarbejdede en ny matrikel og indførte i 1700 den gregorianske kalender i Danmark og Norge. Det var nu ikke Rømer der opfandt den gregorianske kalender. Den blev optaget i de katolske lande til erstatning for den julianske kalender i 1582 af pave Gregor den 13. Den kom først til de øvrige protestantiske lande i det 18. århundrede - dog Danmark og Norge i 1700. I de ortodokse lande blev den indført efter 1. verdenskrig. Det er nu den internationalt mest brugte.



Ole Rømer blev ikke kendt på grund af sine udgivelser, da hans eneste udgivelse af betydning, er hans afhandling om
lysets hastighed i det franske blad "Journal des Scavans" fra 1676. Dette var imidlertid dog også mere end rigeligt til at fastslå hans verdensry. De nærmere enkeltheder om hans opdagelse blev i 1915 offentliggjort fra Københavns Universitetsbibliotek.

Efter hans død i 1720 ødelagde Københavns brand i 1728 alle hans mange protokoller undtagen en håndskreven protokol. Den hedder Adversaria og er udgivet i 1910.



Videnskabens og matematikkens sammenhæng

Ole Rømer har studeret matematik og astronomi ved Københavns Universitet. Dette er begge videnskaber, for matematik er også en videnskab. Og når det er tilfældet, er det jo tydeligt at se hvordan matematikken og videnskaben hang sammen i Rømers situation. Det var nemlig en og samme ting.

Før ham var det almindeligt at tro, at lyset bare var der. Dette hverken var eller er tilfældet, for Rømer beviste, at lyset også kunne beskrives med tal og beregninger, som så mange andre dagligdagsting kan det.



OLE RØMER

broge.jpg

Hans Broge

Hans Broge (1822-1908)
Hans Broge  
(Århus Bymuseum)  
Broge fødes i Grenå 1822. I 1837 kommer han i lære i Århus som købmand. 25 år gammel åbner han forretning i Mindegade 340 (i dag 8). Broge er købmand, men hans indflydelse i byen breder sig langt ud over hans forretninger.

Broge ved, at transport er vigtig for industrien. I 1865 er han med til at oprette "Dampskibsselskabet i Aarhus af 1865" og et par år senere "Det jysk-engelske dampskibsselskab". Desuden er han med i anlæggelsen af togforbindelserne til Århus. Byen mangler nu en god forbindelse mellem havnen og banegården. I 1884 står Clemensbro færdig med Broges økonomiske hjælp.

Da byens gasværk står for at skulle repareres eller udskiftes i 1860'erne, tager Broge affære. Han rejser til England og køber et gasværk til byen for 450.000 kroner. Byrådet køber det så af Broge. Broge er med i snart ethvert nyt Århus foretagende som Aarhus nye Theater, Aarhus Palmekærnefabrik, KFK, Århus svineslagteri, teglværkerne i Tilst og Årslev. Desuden er han gårdejer og sidder i Århus Byråd 1857-1869.

dahl.jpg

Dahl - Moesgård

Ejeren af godset Moesgård ved Århus, overretsprokurator Thorkild Christian Dahl, mødte frem til Den grundlovgivende Rigsforsamling som en smuk repræsentant for "ånden fra 1848", begejstret for den nye frihed og større lighed, som begivenhederne i foråret 1848 havde indpodet store dele af befolkningen. Han fandt det derfor også nødvendigt, at man, når man gav landet en fri forfatning, også fik "ordnet" de udestående social-politiske problemer i landbosamfundet om den lige beskatning af hartkornet, afløsning af hoveriet og fastsættelse af rammerne for fæstegodsets overgang til selveje mm. Dahl placerede sig fra begyndelsen på Centrums venstrefløj med mange berøringsflader til Bondevenstre, og han fik centrale placeringer i de grupperinger, der dannede sig under forhandlingerne. Dahl blev også sekretær for det 17-mands udvlag, der foretog den egentlige første gennemgang af grundlovsudkastet, og hans dagbog kaster derfor hidtil ukendt lys over de interne konflikter, hvor hurtigt spørgsmålet for eller imod den lige og almindelige valgret blev hovedemnet.

fibiger.jpg

Mathilde Fibiger

Indledning
"Alt omkring mig staaer paa Hovedet"

Mathilde Fibigers betydning i dansk litteratur knytter sig fortrinsvis til brevromanen Clara Raphael, som både tematisk og formelt repræsenterede et nybrud. Den fremkaldte ved udgivelsen i december 1850 en langvarig offentlig debat med mere end 25 indlæg i aviser og tidsskrifter og 10 selvstændige flyveskrifter. Debatten drejede sig om den kritik af uligheden i de to køns samfundsmæssige stilling, som guvernanten Clara Raphael fremsætter i sine breve til en veninde. "Hvad Ret have Mændene til at undertrykke os? [...] har virkelig Vorherre skabt os af ringere Stof end Mændene", skriver Clara som oplæg til et program for "Damernes Emancipation" ( CR&M, 31, 28, 69).

Det kønspolitiske spørgsmål var ikke ganske nyt for den danske offentlighed. Den franske forfatterinde og feminist George Sand (1804-76) blev ofte omtalt i danske publikationer, Corsaren havde bragt satiriske artikler under overskriften "Kvindens Emancipation" (15.10.1841 og 18.2.1842), og J.L. Heiberg havde brugt motivet i lystspillet Valgerda, 1847, men det blev først rejst som et eksistentielt problem i Clara Raphael, hvor den kvindelige hovedpersons livshistorie bestemmes af, at hun vil frigøre sig fra det patriarkalske kønssystem. Romanen begynder, da Clara søger arbejde som guvernante, fordi vejen til ligestilling går over selvforsørgelse, og hendes breve til veninden handler om det nye kvindeliv, som dermed åbner sig for hende.

Genre og stil var også ny. Fibiger rejste sin feministiske diskussion i en guvernanteroman og indførte dermed den genre i dansk litteratur, som var bærende i 1800-tallets europæiske kvindelitteratur. Claras breve er desuden skrevet i et smukt, mundret sprog, som trods stedvis stor følelsesfylde skyr svulstighed og klicheer. Stilistisk var det en tilnærmelse til nogle af tidens betydeligste litterære værker, H.C. Andersens eventyr og romaner, Thomasine Gyllembourgs hverdagshistorier, J.L. Heibergs vaudeviller og hans netop udkomne Gadeviser, 1849, hvis heltinde ligeledes hedder Clara.

Clara Raphael blev diskuteret som et program for kvindeligt medborgerskab i tråd med de samtidige politiske omvæltninger fra enevælde til demokrati, men Fibigers ærinde var i lige så høj grad at udvikle et litterært sprog til beskrivelse af kvinders livssyn og erfaringer for dermed at styrke deres selvfølelse. Ved at tematisere den kvindelige livshistorie skrev hun sig ind i traditionen fra Thomasine Gyllembourg (1773-1856), men i modsætning til forgængeren forskød hun synsvinklen fra det patriarkalske centralperspektiv til den kvindelige udkantsposition. "Nu da jeg seer mig om i Verden [...] - tænk Dig min Skræk! - synes jeg at Alt omkring mig staaer paa Hovedet", skriver Clara ( CR&M, 33). Fibiger ønskede at stå fast på sin egen kvindelige opfattelse af tingene, om hun så skulle få hele verden imod sig, og hun skabte figuren Clara Raphael for at give denne opfattelse litterært udtryk.

Ud over at kræve del i de nye borgerlige rettigheder for kvinder videreførte Fibiger dermed den tidlige romantiks subjektive idealisme i en kvindelig form, ligesom romanen forbandt sig med de identitetskonflikter og den kritik af borgerskabet, som præger H.C. Andersens og Paludan-Müllers forfatterskaber i 1840'erne, og hun var inspireret af feminismen i fransk litteratur hos George Sand og i engelsk litteratur hos Charlotte Brontë (1816-55). Hendes næste romaner, En Skizze efter det virkelige Liv, 1853, og Minona, 1854, samlede sig klarere om det feministiske identitetsprojekt, hvilket imidlertid interesserede offentligheden mindre, hvorfor de kun fandt få læsere.

 

1830 Født i København
Ugift, guvernante
1851 Debuterede med romanen Clara Raphael
Udgav yderligere to romaner samt debatskrifter og artikler
1863- Telegrafist
Kvindesagens første forgrundsskikkelse i Danmark
1872 Død i Aarhus
u_navi_footer.gif      

frich.jpg

Søren Frish

Søren Frich (1827-1901
Søren Frich  
(Lokalhistorisk Samling)  
Frich fødes i 1827 i Horsens. Frich begynder på ingeniørstudiet, men stopper undervejs, da han melder sig frivilligt til treårskrigen 1848-50. Han bliver såret og sendt hjem. En studierejse fører ham til Belgien og England, hvor han ser muligheder i et jernstøberi. I 1854 åbner han sin fabrik tæt ved banegården på Søndergade.

Frichs begynder tidligt en produktion af dampmaskiner. I 1855 står den første færdig. Dampmaskinen er drivkraften i industrien, og efterspørgslen stiger. Fra begyndelsen er der 25 ansatte hos Frichs. Omkring 1880 er der 150 medarbejdere og cirka 400 ved århundredeskiftet. Tog er fremtiden for Frichs, og særligt samarbejdet med centralværkstederne sætter skub i udviklingen.

Frichs bliver en af Danmarks førende på sit område. De fremstiller kraftige maskiner med mere end 100 hk og leverer til store Århus virksomheder som Ceres, Aarhus Oliefabrik og Otto Mønsteds Margarinefabrik. I 1885 sælger Frich fabrikken. Frichs fortsætter med nye ejere.


torkild.jpg

Thorkild Simonsen
BORGMESTER

torw3.jpg

"OPVASKEREN"
Byen hæsligste skrummel.